FPL: Varför du INTE ska byta in Dasilva

Det är många i FPL-communityn som är oroliga för Leon Bailey efter att han inte fått starta under Gameweek 2. Alternativen för byten i den prisklassen är få och många ser Josh Dasilva som ett enkelt rakt byte – Ett byte som du bör tänka efter innan du gör.

Det är enkelt att förstå varför många väljer att byta in Josh Dasilva – Han har stått för 2 mål på 2 matcher och har ett superschema framöver:

Bild: Fantasy Premier League

De som planerar att använda wildcard någonstans mellan 8-10 har många gröna matcher att se framemot! Så hur kan det inte vara en god idé att byta in Dasilva?

Expected Goal (xG)

Expected goals (xG) har blivit ett populärt begrepp inom fotbollen på senare år. xG är en siffra som visar på hur många mål en spelare förväntas göra utifrån de lägen spelaren haft i matchen. Om en spelare får ett läge som han gör mål på 99% av gångerna får han alltså 0.99 xG. Om han därefter får ett läge som han gör mål på hälften av gångerna får han 0.5 xG, det vill säga 1.49 xG totalt.

Dasilvas xG varierar lite beroende på vilken källa man använder, men bedöms ligga någonstans runt 0.06-0.07. Att han lyckats göra 2 mål är alltså sensationellt och ingenting som kommer vara hållbart i längden.

Mikkel Damsgaard

Minns ni Mikkel Damsgaard – Danmarks succéspelare under EM 2021? Under sommarfönstret har han lämnat Sampdoria för Brentford och kommer göra ett direkt hot mot Dasilvas speltid framöver. Räkna med en del rotation i Brentfords trupp fortsättningsvis – men räkna inte med att Dasilva kommer överprestera xG i all oändlighet.


PS! Dela gärna artikeln med era FPL-kompisar som behöver lite hjälp på traven! Vill du läsa fler FPL tips på svenska hittar du dem under fliken ”Fantasy Premier League”