welcome to fabulous las vegas nevada led signage

Bettingstrategier

Har du någonsin undrat om det finns olika strategier eller taktiker man kan använda sig av när man bettar? Här går vi igenom några av de mest välkända strategierna!

Kellys Kriterium

Vad är Kellys Kriterium?

Kellys Kriterium är kortfattat en matematisk formel som beräknar hur mycket av dina spelpengar det är värt att satsa på varje enskilt bet. Den skapades av John Larry Kelly Jr år 1956 och är idag en formel som ofta används av professionella bettare.

Formeln ser ut såhär: (bp – q) / b = f

  • b = Oddset på dit spel – 1
  • p = sannolikheten att ditt spel sitter
  • q = sannolikheten att ditt spel förlorar (1-p)
  • f = hur stor del av dina spelpengar du ska satsa

Fördelen med Kellys Kriterium

Vad som gör Kellys Kriterium till en sådan användbar formel är att summan man satsar blir mer rationell. Istället för att gå på sin magkänsla visar den hur mycket det är värt för dig att satsa.

Nackdelen med Kellys Kriterium

Vad som gör Kellys Kriterium något bristfällig är att två av formelns fyra faktorer baseras på sannolikheter som oftast inte är så enkla att räkna ut. Istället utgår man från vilken sannolikhet man själv tror, vilket oftast inte helt stämmer överens med verkligen

Snöboll (betting)

Vad är snöboll (betting)?

Snöbollen är en typ av betting-taktik där man lägger en viss summa på ett spel. Vinner man på sitt spel använder man hela vinsten på föregående spel på spel 2. Detta gör att din insats höjs för varje spel som går, så länge du fortsätter vinna. Vissa bettare spelar flera små snöbollar samtidigt i hopp om att vinna stort på en av dem i slutändan

Fördelen med snöboll (betting)

Fördelen med att spela på snöbollar istället för att lägga kombospel (tripplar/fyrlingar/femlingar osv) är att du istället lägger ett spel i taget Låt mig förklara: Låt säga att spelare 1 lägger en trippel inför helgens Premier League omgång:

  • Manchester United att vinna @2
  • Över 3.5 i Liverpool @2.5
  • Manchester City att vinna @1.3
  • Totalt odds: 6.5. Insats 100kr

Helgen börjar bra för spelare 1. De två första spelen sitter. Sen kommer nyheter att Manchester City kommer rotera i truppen inför kommande match. Ryktena om rotation stämde: Manchester City tappade poäng och trippeln förlorade

Spelare 2 spelar en snöboll inför helgens match. Först ut är Manchester United som han spelar till @2 för 100kr. Spelet satt och spelare 2 har nu 200kr som han satsar på över 3.5 mål i Liverpool. Spelet satt och spelare 2 har nu 500kr. Han tänkte spela på Manchester City men ett par timmar innan match kom nyheter om att Manchester City skulle rotera i truppen. Spelare 2 avstod därför från spelet och inkasserade 500kr för helgen.

Nackdelen med snöboll (betting)

Nackdelen med att spela snöbollar är att man lurar sin egen hjärna. Sannolikheten att du sätter tre spel till 2x pengar vardera är inte större än att du sätter ett spel till 8x pengarna även om det oftast känns så när man spelar och man bara var “ett spel ifrån”. Därför är det lätt att tänka “jag lägger bara ETT spel till” istället för att inkassera en säker vinst.

Martingale

Martingale är en strategi som används både inom poker och roulette. Strategin utgår ifrån att ens insats dubblas varje gång man förlorar sitt spel (lite som Snöbollen vi precis gick igenom fast tvärtom).

Det vill säga, satsar du 10kr och vinner så satsar du även 10kr på spel 2. Om du däremot förlorar så satsar du 20kr på spel 2. Satsar du 20kr på spel 2 och vinner så återgår du till att åter satsar 10kr. 10kr är alltså “basnivån” och dubblas enbart om du förlorar.

Fördelar med Martingale

Fördelen med Martingale är att du har goda chanser att vinna vid varje enskild session du spelar. Förlorar du tre spel i rad räcker det att du sätter spel 4 så är du åter + för dagen

Nackdelar med Martingale

Nackdelen med Martingale är att när du väl förlorar så kan du förlora enorma summor. Du kanske tänker “jag satsar bara 10kr, även om jag förlorar några spel i rad kommer insatsen ändå inte vara så hög”. Hur mycket tror du att insatsen blir om du förlorar tio spel i rad? 5160kr! Och detta baseras utifrån att din “basnivå” är 10kr, vilket kan anses lågt enligt vissa. Väljer du att istället starta på 100kr och förlorar tio spel i rad tvingas du spela för 51600kr! Resultaten kan alltså vara förödande och detta är en strategi vi på BettingCentralen inte rekommenderar.


Sådär, nu känner du till tre av dem mest kända strategierna inom spelvärlden! Här ni några frågor når ni oss på twitter @BetCentralen. Ha en fortsatt fin kväll spelvänner!


PS! Dela gärna artikeln med era Betting-kompisar! Vill du läsa mer speltips gör du det på vår startsida eller under fliken “Speltips”!