Pokerstrategi Del III: Spelartyper

Pokertips och pokertaktik

Nu när det du känner till reglerna och begreppen inom poker är det dags för att lära sig pokerstrategi!

Under begreppslistan listade vi vad ”suited” betyder. Händer som är suited är bra att ha då det ökar chansen att få en färg. Ibland kan det vara direkt avgörande om en hand är värd att spela eller inte.

I poker är det en enorm fördel att var i position på sina motståndare eftersom du agerar sist och därmed ser vad din motståndare kommer göra. Dra nytta av detta och försök spela så mycket som möjligt när du är i position!

Hur ska jag spela i poker?

I poker brukar man beskriva spelare med fyra ord: Tight, loose, passive och aggressive.

  • En tight spelare spelar få händer
  • En loose spelare spelar många händer
  • En passive spelare checkar mycket och spelar ganska försiktigt
  • En aggressive spelare vågar betta mycket när den spelar

Tight och loose är alltså motsatsord, på samma sätt som passive är motsatsord till aggressive. På så vis kan vi kategorisera pokerspelare i fyra fack:

  • Tight/passive: Spelar få händer, och när den spelar så spelar den försiktigt
  • Tight/aggressive: Spelar få händer men när den spelar så vill den vara i förarsätet
  • Loose/passive: spelar många händer men spelar dem försiktigt
  • Loose aggressive: Spelar många händer och vill alltid vara i förarsätet

Av dessa fyra spelartyper bör du generellt sikta på att vara i den andra kategorin: Tight/aggressive. Genom att spela aggressivt har du chans att vinna handen både vid showdown och non-showdown, samtidigt som dina kort kommer vara av bra kvalité då du undviker att spela dåliga händer.

Våga satsa i poker

Hur mycket och hur stort man ska satsa i poker har alltid varit en het debatt och genom åren har det gått i vågor vad för storlekar som proffsen använt sig av. Nedan kommer jag därför lista det som är aktuellt nu som kan fungera som en tumregel för dig när du spelar!

  • Att limpa är någonting som du generellt bör undvika. Istället bör vi fokusera på att open-raisa så mycket som möjligt innan floppen för att undvika att vi blir passiva. En bra tumregel är att din raise är 2.5x big blind. Skulle du däremot vara ”out of position” på din moståndare kan du istället satsa 3.5x big blind då din position sätter dig i ett underläge. Din motståndare kommer vilja spela mot dig och då måste du se till att han får betala för det!
  • Om en person innan dig har raisat och du vill 3-betta bör den var runt 3 gånger så stor som den tidigare spelarens raise. Detta för att spelaren inte ska få chansen att se floppen till ett billigt pris. Är du ur position kan du istället höja till 3.5x big blind av samma anledning jag nämnt tidigare.
  • Om du ser ett läge att 4-betta innan floppen bör den vara runt 2.5 gånger så stor som 3-betten. Detta eftersom 4-betten är så pass stark att den inte kräver lika mycket i insats som en 3-bet. Är du ur position bör du satsa mer, runt 2.75x Big Blind

Nedan kommer en sammanfattning:

I positionUr position
Open-raise2.5x Big Blind3.5x Big Blind
3-bet3x Big Blind3.5x Big Blind
4-bet2.5x Big Blind2.75x Big Blind

Nu har du lärt dig några av de fundamentala bitarna i poker. I nästa del är det dags att djupdyka lite. På återseende!

Kommentera