Pokerstrategi Del IV: ICM

Pokertips och pokertaktik

I artikel III förklarade jag att det finns vissa undantag i poker. Det finns inte alltid en enkel regel som säger till dig vad du ska göra och en av anledningarna till detta är ICM.

Vad är ICM (poker)

ICM står för independent chip model och är en form av beräkning hur mycket dina marker är värda i relation till prispotten och övriga motståndare. Begreppet används i pokerturneringar. Låt oss ta ett exempel: Du spelar en pokerturnering och nu är ni bara tre personer kvar. Ni har alla exakt lika många marker: 50000 vardera. Prispotten ser ut enligt följande:

  • 1:a 750kr
  • 2:a 450kr
  • 3:a 300kr

Den totala prispotten för er tre är 1500kr. Eftersom ni är tre spelare kvar är alltså värdet på era marker en tredjedel av 1500kr, dvs 500kr vardera.

Än så länge inga konstigheter. Låt oss ta ytterligare ett exempel: Ni är återigen tre spelare kvar i turneringen, men denna gången är det bara du som har 50000 marker. Spelare B har 30000 marker och spelare C har bara 1 marker! Turneringen är en ”satelit-turnering” där 2 spelare vinner ett inträde till en annan turnering. Du har turen att få en bra hand: KK. Du går därför all in och spelare C lägger. Spelare B får AA och synar. Floppen kommer K43, turn 6, river Q. Spelare B åker därför ut och du vinner tillsammans med spelare C. Spelare B klagar på att han alltid har sådan otur. Men hade han verkligen det? Låt oss tänka efter:

I detta exempel är det bara en tidsfråga innan spelare C åker ut och vinsten för dig och spelare B är nästintill garanterad. Genom att syna din all in finns det två utfall:

  • Utfall 1: Han vinner med AA. Han dubblar upp till 60000 marker medan du ner till 20000 marker
  • Utfall 2: Han förlorar och är ute ur turneringen

Utfall 1 är ett bra utfall, men ändrar i ärligheten namn inte så mycket. Det är fortfarande bara en tidsfråga innan spelare C åker ur turneringen. Turneringen är fortfarande inte avgjord, samtidigt som han tar en risk att förlora med AA, vilket händer med jämna mellanrum. Är det verkligen värt risken? Svar: Nej! I detta extrema exempel är det faktiskt inte värt för spelare B att syna din all in med AA. Vad innebär det för dig? Att du kan gå all in hela tiden för spelare B får inte rätt odds att syna dig!

Detta enorma tryck som du sätter på spelare B i denna situation kallas ”ICM pressure” och är oerhört viktigt att bemästra för att bli en vinnande pokerspelare. För att göra detta krävs det lite av dig som spelare:

  • Fundera: Vilka händer tror jag min motståndare kan tänkas ha och hur stor chans har jag att vinna mot dessa händer? Dvs vilken range har motståndaren?
  • Räkna ut: Hur mycket mina markers värde om jag vinner?

Hur ska jag räkna ut detta tänker du? Lyckligtvis finns det hemsidor som kan hjälpa dig med detta. Googla ”ICM Calculator” och testa se vad som händer i olika situationer. Ett exempel på en ICM-calculator hittar du här, men vilken annars som helst fungerar: https://www.holdemresources.net/icmcalculator

Vill du även räkna ut hur stor chans du har att vinna mot en viss range kan du googla ”poker odds vs range”. Ett exempel hittar du här: https://openpokertools.com/range_equity.html

Det bästa sättet att lära sig poker är enligt mig en kombination av teori och praktik. Så testa spela lite pokerturneringar och försök tänka utifrån ett ICM-perspektiv. Vi ses senare i del V där jag kommer gå igenom olika verktyg att använda sig av för att bli en vinnande pokerspelare!