man raising brazil flag inside football stadium

Fotbolls-VM: Genomgång Grupp E & F

Har ni inte redan gjort det rekommenderar vi att ni läser våra genomgångar av Grupp A & B och Grupp C & D innan ni läser denna del.

Nedräkningen inför VM fortsätter denna fredagskväll och idag är det dags att fokusera på Grupp E och F!


Grupp E: Spanien, Tyskland, Costa Rica & Japan

Två av turneringens förhandsfavoriter lottades i Grupp E tillsammans med Costa Rica och Japan. Kommer de europeiska lagen ta sig vidare till slutspelet eller får vi se en skräll?

Spanien

Spanien ses ofta som en stornation men faktum är att de tog sin enda mästerskapsmedalj under guldåret 2010. Förväntningarna på spanjorerna är precis som alltid stora även om deras lag inte är lika namnkunnigt som det varit under de senaste mästerskapen. Fjärdehandfavoriter och goda chanser att vinna sin andra mästerskapsmedalj

  • Lagets stjärna: Sergio Busquets. Barcelonas mittfältsgeneral är kanske inte den spelaren han en gång varit men är fortfarande en viktigt pjäs för detta Spanien. Enorm rutin från stora matcher och mästerskap
  • Lagets joker: Alejandro Balde. Barcelonas 19-åring kallades sent till truppen. Vänsterbacken är den näst yngsta spelaren någonsin i en spansk VM-trupp och är endast slagen av..
  • Lagets stjärnskott: Gavi: Ännu en Barcelona-spelare på listan, men vi kan inte förbise Gavi. Blott 18 år gammal är han redan given på Barcas mittfält och kommer bli en startspelare även under VM.

Tyskland

Tyskarnas åker till Qatar i hopp om revansch efter fiaskot 2018 där de åkte ut ur gruppspelet bakom Sverige och Sydkorea. Kommer på sjätte plats i ranking av lägst odds att vinna – Tyskland är alltså inte lika stora favoriter som under tidigare mästerskap. Detta tror vi kan passa tyskarna bra som kommer bli farliga att möta.

  • Lagets stjärna: Manuel Neuer. Världens främsta målvakt någonsin? Åtminstone den som revolutionerat målvaktsspelet de senaste åren med sina utrusningar.
  • Lagets joker: Niklas Fullkrug. Werder Bremens anfallare är knappast den mest kända spelaren i laget, men efter sin succéstart på säsongen med 10 mål och 2 assist på 14 matcher blev han uppkallad. Intressant inhoppare om Tyskland behöver jaga mål.
  • Lagets stjärnskott: Jamal Musiala. Bayern Munchens 19-åring har redan hunnit bli en av de mest uppsnackade talangerna i fotbollsvärlden. Ett namn vi lär se i många tyska VM-trupper de kommande åren.

Costa Rica

Efter succén i VM 2014 tändes en ny stjärna i fotbollsvärlden när Costa Rica mirakulöst löste avancemang från deras grupp. Stjärnan heter Kaylor Navas som nu blivit en av världens främsta målvakter. Ska Costa Rica lyckas med någonting liknande även i Qatar krävs ett storspel från PSG:s målvakt.

  • Lagets stjärna: Kaylor Navas. Har Hunnit fylla 35 år och lyftit flera Champions League-pokaler under sin tid i Real Madrid.
  • Lagets joker: Bryan Ruiz. Den tidigare Fulham-spelaren har hunnit fylla 37 år och spelar numera i den inhemska ligan i Alajuelense. Håller han fortfarande måttet?
  • Lagets stjärnskott: Jewison Bennette. 18-åring som i vardags spelar i Championship-klubben Sunderland. Har ännu inte lyckats slå sig in i laget, men här kanske han får sitt genombrott?

Japan

Ett lag som går undern radarn hos många. Japan har flera spelare i de europeiska toppligorna och om något lag ska lyckas skaka Tyskland och Spanien i gruppspelet så är det Japan. Har på senare tid gått vidare från gruppspelet varannan gång – Är det åter dags?

  • Laget Stjärna: Daichi Kamada. Given startspelare i tyska storklubben Frankfurt. 7 mål och 4 assist i Bundesliga denna säsong
  • Lagets joker: Junya Ito. Högerytter som till vardags spelar i franska Reims. Har fått en bra start på säsongen med mycket speltid, 4 mål och 2 assist.
  • Lagets stjärnskott: Ritsu Doan. Doan har visserligen redan fyllt 24 år och är tokgiven i Bundesligaklubben Freiburg – Men vid succé i Qatar kan han göra sig ett namn även bland de som inte följer Bundesliga.
Grupp E: Speltips

Spanien inleder turneringen mot Costa Rica och här kan det smälla direkt. Kommer det spanska spelet igång tidigt kan de bli många mål framåt för spanjorerna och vi tror att Spanien blir det lag som gör flest mål i grupp E

Speltips: Spanien flest mål i grupp E @2.00 (Betsson)

Grupp F: Belgien, Kroatien, Kanada & Marocko

Belgien

Den gyllene generaion i Belgien går mot sitt slut och detta men än finns det gott om kvalitet i det belgiska landslaget. Lyckas dem upprepa bedriften från 2018 och åka hem med en ny mästerskapsmedalj?

  • Lagets stjärna: Kevin de Bruyne. En av, om inte den mest tongivande spelaren i världens just nu bästa klubblag Manchester City. Spelmotor som hittar passningar som ingen annan
  • Lagets joker: Leandro Trossard. Följer man inte Premier League har man knappas koll på Brightonspelaren Trossard. Har visat på stormform denna säsong och lär få flera inhopp under turneringen
  • Lagets stjärnskott: Charles de Ketelaere. Kom till Milan i somras från Club Brugge och har redan börjat få lite speltid. Den offensiva mittfältaren är bara 21 år gammal och har framtiden för sig.

Kroatien

Kroatien stod för en stor bedrift när de tog sig till VM-final senast, mycket tack vare Luka Modric. Långt ifrån favoriter att återupprepa denna bragd men truppen innehåller fortsatt mycket individuell kvalitet. Avancemang från gruppen ska dem lösa men därefter kan de få det tufft.

  • Lagets stjärna: Luka Modric. Den tidigare ballon D’or vinnaren håller fortfarande hög klass och är fortsatt viktigt i Real Madrid och landslaget. Tränaren Marco Ancelotti, som bland annat tränat Zidane, Ronaldinho, Kaka och många fler superstjärnor håller Modric som en av de främsta mittfältarna han varit tränare för.
  • Lagets joker: Dejan Lovren. Ja, den tidigare Liverpool-spelaren spelar fortfarande och väntas dessutom starta! Vilken kvalitet håller Lovren nu för tiden?
  • Lagets stjärnskott: Lovro Majer. Majer spelar till vardags i franska Rennes och har noterats för 2 mål och 3 assist denna säsong. 24-åringen lär dock få svårt att slå sig in i startelvan med tanke på Kroatiens höga kvalitet på mittfältet

Kanada

För första gången sedan 1986 är Kanada återigen med i VM! Truppen innehåller ett fåtal spelare med hög kvalitet, men de övriga tre lagen i gruppen är på pappret bättre. Skillnaden är dock inte enorm och här tycker vi se oss en chans för skräll!

  • Lagets stjärna: Alphonso Davies. Bayern Munchens vänsterback har en offensivare roll i landslaget och noterades i VM-kvalet för hela 8 assist.
  • Lagets joker: Atiba Hutchinson. Den tidigare Öster- och Helsingborgspelaren får äntligen göra sin VM-debut, 39 år ung! Lagkapten i landslaget.
  • Lagets stjärnskott: Tajon Buchanan. Högerytter som till vardags är in och ur startelvan i Club Brugge. Miniprofil i TV-spelet FIFA tack vare sin snabbhet.

Marocko

Här har vi ett lag som kan ta turneringen med storm om alla pusselbitar faller på rätt plats. Hög internationell kvalitet i form av spelare som representerar toppklubbar som PSG (Achraf Hakimi), Bayern Munchen (Noussair Mazraoui) och Chelsea (Hakim Ziyech).

  • Lagets stjärna: Achraf Hakimi. Lämnade förra sommaren Inter för spel i PSG och med en prislapp runt 700 miljoner kronor är det en av de dyraste övergångarna för en försvarsspelare någonsin. Högerback i både landslag och klubblag.
  • Lagets joker: Soufiane Boufal. Har man någon gång de senaste åren spelat FIFA känner man säkert till Boufal. Känd för sin teknik och finter som gjort honom till en kultspelare bland “gamers”. Spelar sedan ett par år tillbaka i Angers och väntas starta på en ytterposition.
  • Laget stjärnskott: Zakaria Aboukhlal. Lämnade i somras Alkmaar för spel i franska Toulouse. högeryttern har startat nästintill alla matcher denna säsong och gjort 3 mål och 3 assist. 22 år gammal och har framtiden för sig.
Grupp F: Speltips

Som vi nämnde tidigare är Marocko ett lag med mycket individuell kvalitet och får dem det att stämma har laget en hög höjd. Oddset att Marocko går vidare tycker vi är riktigt generöst!

Speltips: Marocko går vidare från grupp F @3.25 (Betsson)