man raising brazil flag inside football stadium

Fotbolls-VM: Genomgång Grupp C & D

Då var det dags att ta sig an grupp C och D! Missade ni vårt tidigare inlägg där vi gick igenom grupp A och B finns det att läsa här.

Grupp C: Argentina, Polen, Mexiko & Saudiarabien

Argentina

Argentina är en av turneringens förhandsfavoriter och har i skrivande stund näst lägst odds att lyfta VM-pokalen. Kommer Messi & Company kunna leva upp till förväntningarna?

Precis som i tidigare mästerskap har Argentina mycket kvalitet framåt i form av spelare som Messi, Dybala, Lautaro Martinez och Angel Di Maria. Övriga lagdelar ser svagare ut, framför allt för ett lag som ska tillhöra förhandsfavoriterna. Förstemålvakt ser ut att bli Aston Villas Emiliano Martinez. Övriga lagdelar kommer troligtvis roteras under turneringens gång, men en backlinje bestående av Acuna-Otamendi-Romero-Molina och ett mittfält med Gomez/Paredes/De Paul/Lo Celso är knappast något som skrämmer övriga toppnationer. Argentina kan vara en favorit i fara.

  • Lagets stjärna: Lionel Messi. Behövs ingen beskrivning. Sista chansen att vinna VM och få revansch för förlusten 2014
  • Lagets joker: Alexis Mac Allister. Många som följer Premier League har säkert koll på Mac Allister, men att han representerar Argentina i landslagssammanhang är det desto färre som känner till. Född i Argentina med rötter från Skotland och Irland är förklaringen bakom hans efternamn.
  • Lagets stjärnskott: Enzo Fernandez. 21-åring som lämnade River Plate för Benfica i somras. Poängspelare som redan fått stort förtroende i den portugisiska storklubben.

Polen

Laget som slog ut oss i playoff fick en tacksam lottning där de kommer ha goda chanser att gå vidare. Stommen i laget börjar bli till åren men innehåller fortfarande mycket individuell kvalitet. På förhand favorit att knipa andraplatsen i gruppen.

  • Lagets stjärna: Robert Lewandowski. En av världens bästa anfallare de senaste tio åren. Har nu hunnit fylla 34 år men håller fortfarande hög kvalitet.
  • Lagets joker: Matty Cash. Med tanke på Cashs bakgrund (född och uppväxt i England) är han den stora jokern i laget. Tack vare att han har en polsk mamma kunde han välja Polens landslag även om han inte kan språket särskilt bra. Bra offensiv högerback som visade klass när Polen slog ut Sverige i playoff.
  • Laget stjärnskott: Jakub Kiwior. 22-åring som tagit en startplats i Serie A-laget Spezia. Spelar främst mittback och kan mycket väl bli en startspelare för Polen under mästerskapet.

Mexiko

Revanschen lär vara stor i Mexiko som gjorde ett starkt slutspel för fyra år sedan innan uttåget mot Sverige. Mexiko kommer till Qatar med en spännande trupp där många spelare är i “rätt ålder”. Spelarkvaliteten är dock inte riktigt i paritet med varken Polen eller Argentina och bör vara nöjda om de återigen tar sig vidare från gruppen.

  • Laget stjärna: Hirving Lozano. Gott om speltid i ett av fotbollseuropas hetaste klubbar – Napoli. Ser ut att bilda anfallstrio med Jesus Corona och Wolverhamptons Raul Jimenez.
  • Lagets joker: Guillermo Ochoa. Lite skämstsamt beskrivs Ochoa som målvakten man bara ser spela vart fjärde år, och förvandlar då till en mix av Neuer och Casillas. 37 år fyllda och Mexiko hoppas återigen på Show från målvakten som numera spelar för CF America hemma i Mexiko.
  • Laget stjärnskott: Kevin Alvarez. 23-åring som fortfarande spelar kvar i mexikanska Pachuca. Högerback som mäktat med 5 assist på 16 matcher denna säsong.

Saudiarabien

Om du kollat afrikanska mästerskapen någon gång de senaste 10-15 år sedan är chanserna goda att du stött på Herve Renard i TV-ruten. Renard, som tidigare tränat Ghana, Zambia, Angola, Elfenbenskusten och Marocko är numera tränare för Saudiarabien. Här ska spelarkvaliteten inte räcka till och all annat än en fjärdeplats i gruppen ska Saudiarabien vara nöjda med.

  • Laget stjärna: Salem Al Dawsari: är med sina 15 mål i landslagströjan truppen främsta målskytt i landslagssammanhang. Delad vinst i den interna skytteligan under kvalet med sina sju mål.
  • Lagets joker: Yasser Al Shahrani. Lite av en FIFA-kändis då han ofta håller hög kvalitet i TV-spelet. Utmärks av sin snabbhet och offensiva kraft – Kommer han visa upp den under mästerskapet?
  • Lagets stjärnskott: Firas Al-Buraikan. Saudiarabien kommer till mästerskapet med en rutinerad trupp så utbudet på stjärnskott är få. 22-åringen Al-Buraikan bör nämnas i sammanhanget med sina fyra mål på åtta matcher denna säsong – Återstår att se hur mycket speltid han får.
Grupp C: Speltips

Argentina kommer vilja visa upp sig genom att rivstarta mot Saudiarabien och då är chansen god att de gör flest mål i gruppen. Med all deras offensiva kvalitet bör vi se mål även mot Polen och Mexiko.

Speltips: Argentina flest mål i Grupp C @1.60 (Betsson)

Grupp D: Frankrike, Danmark, Tunisien & Australien

D som i Drömlottning för Frankrike? En av de grupper där kvalitetsskillnaden mellan lagen är som allra störst. Tunisien och Australien har allting att vinna och ingenting att förlora då pressen och favoritskapen ligger på de europeiska lagen.

Frankrike

De regerande mästarna har en helt otrolig trupp trots skador på Pogba, Kante, Nkunku och Kimpembe. De senaste VM-turneringarna har slutat med att de regerande mästarna åkt ut ur gruppspelet, men inte ska väl det kunna hända igen?

  • Laget stjärna: Karim Benzema. Hade lika gärna kunnat säga Kylian Mbappe, men har man nyss vunnit Ballon Dor är det svårt att förbise Real Madrids superstjärna. Har visat på klass och ledarskap även efter Cristiano Ronaldos flytt från klubben.
  • Lagets joker: Kylian Mbappe. Vanligtvis nämner vi en doldis under denna kategori, men denna franska trupp innehåller knappast någon sådan. Istället fokuserar vi på spelaren som kan avgöra matcher helt på egen hand: PSG:s guldgosse Mbappe
  • Lagets stjärnskott: Aurelien Tchouameni. Real Madrids defensiva mittfältare har fyllt Casemiros skor väl. 22-åringen har goda chanser att starta med tanke på skadesituationen på mittfältet.

Danmark

Det är lätt att avundas Danmarks trupp som svensk. Många spelare som får speltid i Europas toppligor och nu har danskarna chansen att gå långt i ett mästerskap. Stor besvikelse om det inte blir minst avancemang till åttondelsfinal.

  • Lagets stjärna: Kasper Schmeichel. I somras gick flyttlasset från Leicester till den franska Rivieran och spel för Nice. 36 år fyllda och är fortfarande det givna förstahandsvalet.
  • Lagets joker: Jannik Vestergaard. Med sina 199cm kan Vestergaard vara en joker för danskarna när de jagar mål. Stark offensiv.
  • Lagets stjärnskott: Mikkel Damsgaard. Gjorde ett bra mästerskap under EM senast och därefter lämnade han Italien för spel i Premier League-klubben Brentford. Har dock inte lyckats slå sig in i laget och kommer troligtvis återigen agera inhoppare, men han är fortfarande ung (22). Blir det samma succé som senast?

Tunisien

På förhand ett av VM:s sämsta lag och odds över 1000 gånger pengarna att vinna turneringen talar sitt tydliga språk. Nederlagstippade Tunisien kommer få det tufft.

  • Lagets stjärna: Wahbi Khazri. Anfallaren, som tidigare spelat för Rennes, Sunderland, Saint Etienne och Bordeaux, var lagets främsta målskytt under VM-kvalet. Kommer behöva överprestera om Tunisien ska få med sig bra resultat.
  • Lagets joker: Ellyes Skhiri. Defensiv mittfälare som med sina två mål under VM-kvalet blev Tunisien näst främsta målskytt under VM-kvalet. Spelar till vardags i tyska Bundesliga-laget Köln.
  • Laget stjärnskott: Hannibal Mejbri. Offensiv som får rikligt med speltid i Championship-laget Birmingham. Offensiv mittfältare.

Australien

När man tänker på Australiens landslag åker tankarna snabbt till Tim Cahill, Harry Kewell och andra tidigare stjärnor. Denna upplaga är betydliga deppigare och bristen på stjärnglans är påtaglig. Frågan är väl egentligen vilket av Australien och Tunisien som kommer sist i gruppen?

  • Lagets stjärna: Aaron Mooy. Gjorde sig ett namn i Premier League under tiden i Huddersfield och Brighton. Efter en visit borta i Shanghai är han återigen tillbaka på de brittiska öarna där han numera spelar för Celtic.
  • Lagets joker: Mathew Leckie. Gör nu sitt tredje världsmästerskap för Australien. Lite som Mexikos målvakt Ochoa är han en spelare som bara dyker upp vart fjärde år, men brukar se lite småmysig ut! Goda chanser att starta som vänsterytter.
  • Lagets stjärnskott: Joel King. Vänsterback som spelar för danska Odense. 22-åringen värderas till €500 000 på Transfermarkt och i ärlighetens namn är nog detta ett av mästerskapens deppigaste “stjärnskott”.
Grupp D: Speltips

Med två “blåbärsnationer” i gruppen har Frankrike goda chanser att ösa in mål under gruppspelet. Kanske kan de rent av bli det lag som gör flest mål i gruppspelet? Oddset lockar!

Speltips: Frankrike flest mål i gruppspelet @7.50 (Betsson)


Imorgon kommer nästa del där vi tar oss an grupp E och F. För senaste nytt kan ni alltid följa oss på Twitter. Ta hand om er så länge!